In Monnickendam op 25 mei 2013, het Nieuwe Liedboek is er!

een kostbaar bezit, al die muziek

Een mens doet wat om een wedstrijd te winnen, zelfs de vingers zijn in de regenboogkleuren van de Streekgemeente. En of we gewonnen hebben? We weten het nog steeds niet......

Liederen beschreven

God be with you till we meet again, lied 416

 

Op 25 mei 2013 zong heel Monnikendam! Samen met zo’n 3000 andere zanglustigen was ik er naar toe gegaan want er kwam – na 40 jaar - een nieuw Liedboek. Sceptisch als ik kan zijn zei ik tegen mezelf: ‘stel je nu maar open op, dan valt het best wel mee’. En het viel alles mee!

We zongen de longen uit ons lijf, kletsten en lachten met totaal onbekenden, kwamen vrienden en vriendinnen tegen en liepen al zingend en etend door Monnikendam van de ene naar de andere workshop. Aan het eind van de dag gaven we elkaar als zingend de zegen mee, staand aan de haven van dat prachtige stadje.

 

Ja, en toen? Het was het einde van het seizoen, de vakantie kwam er aan en in de kerk werd het rustiger. Hoe implementeer je dan een nieuw Liedboek? Nou, gewoon, door er uit te zingen en er over te vertellen. Samen met ds. Gea van der Velde, een van de dominees uit de Streekgemeente Tussen Lek en Linge in de Betuwe, timmerde ik een ‘hoog liturgische viering’ in elkaar, trommelde mensen op en had opeens 25 zangers en zangeressen voor mijn neus staan. In vijf repetities studeerden we 10 liederen in en zongen de sterren van de hemel in de viering op 6 juli 2013. Dat smaakte naar meer en we deden mee met de LiedboekChallenge die op internet uitgeschreven was. Op een snikhete zondagmiddag films en geluid opgenomen van drie liederen en de wereld ingestuurd. Daarna twee liedboekzangavonden georganiseerd, é─Śn rond Advent en Kerst en één rond Passie en Pasen.   

 

Dit alles maakte dat het liedboek goed inburgerde in de Betuwe. Alle andere oude bundels konden ingeleverd worden voor hergebruik van papier en de meeste gemeenteleden hebben thuis een nieuw Liedboek. En iedere zondag zingen we er naar hartenlust uit. Van mijn koorleden kreeg ik zelfs de drie koorboeken cadeau!

 

Voor mijzelf betekent dit liedboek een verademing. Na veertig jaar werd het tijd voor andere muziek, andere teksten, meer aandacht voor genderzaken, God niet alleen als Vader aanspreken maar ruimer zien omdat God zoveel groter is dan wij kunnen bevatten, de Eeuwige, Moeder wellicht (alhoewel ik dat nog niet ben tegengekomen, net een stapje te ver voor de heren samenstellers???).

 

Ik heb lang nagedacht welk lied mij nu het meeste geraakt heeft dit afgelopen jaar en kon uiteindelijk alleen maar op mijn intuïtie afgaan: lied 416 ‘Ga met God en Hij (ja, ik weet het) zal met je zijn’. Bijna dagelijks zit dit lied in mijn hoofd en zing ik het voor me uit.

De originele titel luidt: ‘God be with you till we meet again’ en is afkomstig van Jeremiah Rankin, een Amerikaanse dichter die leefde van 1828 tot 1903. Zijn titel is gendergneutraler dan wat Gert Landman er in de vertaling van gemaakt heeft. In het Engels luidt de tekst:

 

God be with you till we meet again;
By His counsels guide, uphold you,
With His sheep securely fold you;
God be with you till we meet again.

God be with you till we meet again;
When life's perils thick confound you;
Put His arms unfailing round you;
God be with you till we meet again.

God be with you till we meet again;
Neath His wings protecting hide you;
Daily manna still provide you;
God be with you till we meet again.

Bron kerkliedwiki.nl

 

De prachtige melodie van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (die hij in 1906 maakte) raakt me iedere keer weer tot in het diepste van mijn ziel.

Wat mij zo fascineert is dat dit lied eigenlijk uit twee delen bestaat maar wel een eenheid is: de eerste en de vierde regel zijn eenstemmig en gelijkluidend en het tussenstuk behoort meerstemmig gezongen te worden. Ook dat ben ik – met mijn toch aardig grote kerkmuziekkennis – nog nooit tegengekomen. De eenvoud in twee eenstemmige regels omarmt de volheid van de meerstemmigheid. Wat een vondst!

De tekst van zowel het origineel als in de hertaling van Gert Landman spreken van ‘Gods engelen en Zijn vleugels om je heen’, de liefde die God is en de nabijheid die we daarin mogen ervaren. En dat mogen we elkaar meegeven en toezingen als zegen! Wie wil dat nu niet?

 

In de Gereformeerde Kerken - waarin ik groot geworden ben-  mocht alleen de dominee de zegen  geven. Nu mogen wij elkaar zegenen. Laten we dat maar veel doen en zo zijn we alweer een stapje vooruit, gelukkig. God be with you till we meet again.

 

Elien Lammers, 14 april 2014

 

kijk ook eens op www.kerkliedwiki.nl

 

 

In Monnickendam, tijdens de workshop van Hanna Rijken rond Anglicaanse kerkmuziek. Wat een inspiratie!

DE OORKONDE EN DE UITSLAG VAN DE LIEDBOEK CHALLENGE ... !!

gelukwensen alom met het resultaat in de LIEDBOEK CHALLENGE ...

Beste allemaal,
 
Zie onderstaand bericht!!!! We hebben gewonnen!
Met mijn grote dank wederom aan Jorrit die er zulke mooie filmpjes van gemaakt heeft.
En mijn dank aan jullie allemaal die het mogelijk hebben gemaakt.
Kijk ook naar het juryrapport en de opmerkingen die er bij staan. daar kunnen we weer wat van opsteken.
Woensdag a.s. gaan we overleggen welke prijs we willen. Denk er maar alvast over na.
 
Hartelijke groet,
 
Elien
 
PS Ik hoop dat ik niemand vergeten ben in deze mail en ik vertrouw er op dat - mocht dat zo zijn - jullie het oppikken en doorspelen. Idem geldt dat voor Joke en Ad, die horen het vast via Miep en Greet.
 
PS 2. En kijk ook eens naar www.zingentussenlekenlinge.nl !
 
Sent: Thursday, September 18, 2014 11:54 AM
Subject: in de prijzen LiedboekChallenge!
 

Beste Elien,

 

Eindelijk kunnen we de uitslagen van de LiedboekChallenge bekend maken. Het heeft even geduurd, maar nu dan toch echt helemaal afgerond. Veel dank voor jullie geduld. Maar we hebben dan nu ook wel heel mooi nieuws voor jullie: jullie inzending is in de prijzen gevallen!

De inzendingen met elkaar vergelijken en beoordelen was natuurlijk onbegonnen werk, maar dat wisten we van tevoren. Daarom zijn er evenveel prijswinnaars als categorieën. Iedere inzender heeft namelijk op een bepaald punt klasse laten zien en dat was wat we met de LiedboekChallenge hoopten uit te dagen. Dat is gelukt!

De filmpjes zullen een plek krijgen op de Kerkliedwiki bij de betreffende liederen (zie www.kerkliedwiki.nl) als luistervoorbeeld.

 

Wie waren de juryleden?

De jury werd gevormd door Geertien Morsink (bestuur ISK), Erik Idema (uitgeverij Kwintessens/NZV) en Wout van Andel (organist Grote Kerk Apeldoorn, redacteur koor- en begeleidingsbundel)

 

Wat is de prijs?

 • Jullie krijgen een mooie oorkonde met daarbij het juryrapport toegestuurd per post. (De PDF daarvan vind je als bijlage bij deze mail.)
 • En daarbij zit een lekkere attentie voor de zangers!
 • Maar bovendien is er een mooie blijvende prijs: een geldbedrag voor (muziek)boeken naar keuze. Ter beschikking gesteld door de BV Liedboek.
 • Jullie mogen kiezen uit twee opties:
  • A. Boekenbonnen ter waarde van € 100,- (bij elke boekhandel te besteden).
  • B. Een tegoed om te besteden bij BV Liedboek ter waarde van € 125,- (te besteden aan liedbundels, koorbundels, begeleidingsbundel of cd’s. http://www.liedboek.nl/uitgaven  )
  • En natuurlijk besteden we nog aandacht aan de prijswinnaars via de verschillende media van Kerkmuziek Netwerk en BV Liedboek.

 

Belangrijk: wat moet je nu doen?

 1. Laat mij weten welke optie je kiest: boekenbonnen of een tegoed bij BV Liedboek
 2. Laat mij weten naar welk adres de prijs gestuurd kan worden.

 

Nogmaals veel dank voor jullie inzet en deelname.

We hopen dat de prijs jullie nog meer zangplezier geeft!

 

Hartelijke groet, namens het team van de LiedboekChallenge,

 

Lydia Vroegindeweij

 

 

Stichting Kerkmuziek Netwerk

Bohemen 8, 3831 ES Leusden

T 033-4952935 / 06-53814919

E info@kerkmuzieknetwerk.nl

I www.kerkmuzieknetwerk.nl en  www.liedboekchallenge.nl

Twitter: @kerkmuziekntwrk  @liedbkchallenge

 

Onderstaand de mail van Teunie Trouwborst, die ons zo geweldig begeleidde op het orgel en als het nodig was de nodige aanwijzigingen gaf...  

Beste Elien en Jorrit,
 
Jullie beiden van harte gefeliciteerd met dit resultaat!
De filmpjes verdienen m.i. echt de hoofdprijs, want ik heb ook de andere inzendingen eens bekeken, maar die van Jorrit steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Aan het werkstuk van Jorrit kun je zien dat er creatief inzicht en vakkundigheid aan ten grondslag ligt, dat er vele uren montagewerk in is gestoken, en dat daarmee ook de kerk en het stadje Buren prachtig in beeld is gebracht.
 
De kwaliteit van de geluidsopname is ook stukken beter dan die van de andere inzendingen, mede dankzij de kundigheid in bewerken hiervan van jou, Jorrit!

Maar: het geheel zou niet tot stand zijn gekomen als Elien niet de drijvende kracht hierachter zou zijn geweest, die met haar enthousiasme dit toch maar op poten heeft gezet en het koor tot dit mooie resultaat heeft gebracht! Hulde!
 
Ik vond het leuk te hebben mogen begeleiden en in het juryrapport te lezen, dat dit element gelukkig geen afbreuk aan het geheel heeft gedaan :-).
 
Veel succes allemaal met de voortgang van dit Streekkoor!

Hartelijke groet,
Teuni
 
 
En ook de mail van Evert van Malsen, voorzitter van de Streekgemeente.

 

Goedemiddag Elien,
Van harte gelukgewenst met deze prijs met een eervolle vermelding, waarmee alle koorleden hun inspanningen voor de LiedboekChallenge 2013 door een bekwame jury beloond zien.
Een sublieme prestatie die ongetwijfeld de trigger zal worden om bruisend van muzikale energie jullie weg op het kerkpad vervolgen.

Met vriendelijke groeten,
Evert van Malsen.
Voorzitter Streekgemeente "Tussen Lek en Linge"

 

Gelukwens van de predikant van de Herv.Gem. Buren

Leon de Borst, predikant van Buren

Dag allen,

Ook van mijn kant van harte gefeliciteerd. Jorrit en Elien, maar ook alle zangers natuurlijk.
Van harte verdiend!

Leon de Borst... en de gelukwens van de predikant van de Herv.Gem. Kerk- en Kapel Avezaath.

E. Hagen, Predikant van Kekr en Kapel-Avezaath
schreef op 20-9-2014 09:14:

Opmerkingen

BESTE TOESCHOUWERS VAN ONS FOTO ARCHIEF...OOK AL KOMEN WE OP DE FOTO'S WELLICHT WAT OUDER OVER, DE LACH EN/OF GLIMLACH ZAL NOOIT VERDWIJNEN 

WE ZIJN GELUKKIG ALLEMAAL NOG JONG VAN HART... 😀😀

DEZE SERIE ZIJN DE OPNAMEN GEMAAKT TIJDENS DE FILM/VIDEO OPNAMEN VAN DE LIEDBOEK CHALLENGE 2014 IN DE ST.LAMBERTUSKERK TE BUREN OP 6 JULI 2013.