31 december 2016, Top2000kerkdienst

Op oudjaarsavond 2016 vierden we een Top2000kerkdienst in Kerk-Avezaath. Het koor Zingen tussen Lek en Linge deed  hier niet aan mee, maar stelde ruimte op de website ter beschikking. Toch leuk van ze. Bedankt, koor!

 

Na een jaar van voorbereiding door Leon de Borst, Everdien Hagen en Elien Lammers was het zover. Een kerkdienst met popmuziek. We sloten aan bij Mijn Kerk.nl die in 2013 hiermee begonnen was. Nadat in 2015 de Streekgemeentekerkenraad Tussen Lek en Linge haar fiat had gegeven - waar Kapel- en Kerk Avezaath deel van uitmaken - begon het bedenken van het thema, de liedjes uit de top2000 van NPOradio2 en het regelwerk. We wilden een goede band, een paar voorzangers die het zingen zouden kunnen trekken en een liturgie - weliswaar gebaseerd op 2000 jaar traditie - maar hedendaags ingevuld.  

Dat neemt meer tijd in beslag dan je denkt. We maakten een lijst met favouriete liedjes uit de top2000 van 2015, schiftten die weer en brachten hem terug tot 100 liedjes. Toen bepaalden we het thema 'Imagine'. Er gebeurt zoveel in de wereld dat 'dromen, je eens voorstellen hoe je het zou willen hebben' een mooi thema was. Teksten zoeken, nieuwe woorden vinden, een ritueel bedenken en uitwerken..... het was spannend en inspirerend om het te doen.

Leon de Borst, predikant in Buren (Gld), is gek van muziek en speelt met veel verve (bas)gitaar. Hij vormde een band samen met Jorrit Meulenbeek, de alleskunner op toetsenbord en gitaar, vriend Erik Verhagen gitaar en Ruud van der Steen slagwerk. Liselot Hofman en Erna van Zetten werden als zangeressen bereid gevonden het voortouw te nemen in de liedjes. We wilden vooral een samen-zingen kerkdienst maken. 

Maar hoe zou dit inititatief vallen in de Betuwe? We hadden geen idee en het was spannend om te zien hoeveel mensen er op af zouden komen.  

De PR werd ter hand genomen en alle gemeentes van de Streekgemeente deden hun best om deze viering onder de aandacht van hun leden te brengen. Maar er werden ook zo'n 150 posters verspreid en opgehangen, overal van supermarkten, bibliotheken, dorpshuizen, kerken etc. En dat werkte. Op 31 december stroomde de kerk vol. Stoelen aanslepen en uiteindelijk konden er ca. 130 mensen in de kerk. Volle bak, heet dat. 

En wat een sfeer! Gelijk al bij het eerste lied With a little help from my friends in de uitvoering van Joe Cocker. Meezingen, meedeinen....

We staken 7 kaarsen - in de kleuren van de streekgemeente - aan, kaarsen van dankbaarheid. Maar 'I still haven't found what I'm looking for' van U2 kwam er achteraan. Everdien las de tekst uit Jesaja 2: 2-5 en iedereen vulde een droomkaartje dat aan de oude kersenboom werd opgehangen. Ondertussen zongen Liselot en Erna het prachtige 'Make you feel my love' van Adele. Elien las een Nederlandse vrije vertaling voor van het lied van John Lennon: Stel je eens voor...Tijdens het ophangen van de droomkaartjes zongen we allemaal 'Message in a bottle' van The Police en daarna maakte Everdien de overgang naar Imagine en zongen we allemaal dit mooie lied. 

Everdien bekeek en las een heleboel kaartjes voor die aan de boom hingen en gezamenlijk baden we het Onze Vader. Daarna zongen we 'Dichterbij dan ooit' van Blof en 'Het regent zonnestralen' van Acda en de Munnik. Heerlijke liedjes die iedereen kent en meezong. 

Na wat mededelingen - met veel dank aan alle sponsoren, alle vrijwillgers die meegeholpen hadden en een daverend applaus voor de zangeressen en de band - keken we naar een filmpje van het Pemamaproject in Zambia waar Jorrit zich sterk voor maakt en collecteerden we daarvoor. En we zongen 'All of me' van John Legend.

We kregen de zegen mee van Everdien en swingden samen de viering uit met 'The Best' van Tina Turner. Daarna wachtten de koffie, thee, fris en de - door een van de sponsor geleverde - heerlijke oliebollen. Lekker nakletsen. En we wensten elkaar een heel fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2017.

'Wat een super kerkdienst, moeten we vaker doen'

stond er op een van de feedbackkaartjes.

Ik kan het alleen maar be-amen. 

 Elien

 

het koor voor de na-praat

de kerk voorafgaand aan de viering

Liselot en Erna zingen Adele

Everdien en Ria Holt bij het kaarsenritueel

De pen die iedereen kreeg om de droomwensen mee op te schrijven. Ook van een sponsor gekregen.