Ubi Caritas

Liesbeth van Scheerdijk-van den Hout

Op 3 september 2022 overleed ons koorlid Liesbeth van Scheerdijk, 74 jaar oud. Ze was al een tijdje niet lekker en had corona opgelopen en herstelde maar niet goed. Ze bleek longkanker te hebben en er was niet of nauwelijks nog iets aan te doen. Gelukkig mocht ze naar huis en daar konden haar man Gep en hun kinderen in alle rust afscheid van haar nemen. 

Liesbeth had een ietwat 'gerimpelde', maar mooie stem, die prima bij de tenoren paste en ze zong met liefde en passie. 

Ter bemoediging zongen we het 'Ubi caritas et amor, Deus ibi est' voor haar.  

'Waar vriendschap heerst en liefde daar is God' stond er op de rouwkaart. 

We zullen haar erg missen. 

Frans Scheffer

Op 21 december 2021 overleed ons koorlid Frans Scheffer.

Hij was 92 jaar en heeft jaren meegezongen als bas. In 2018 had hij officieeel afscheid van het koor genomen (zie daarvoor het lied dat we voor hem zongen bij de afdeling 2018 vervolg 3, Top of Flop) omdat hij wat warrig in zijn hoofd werd. Maar een jaar later kwam hij weer terug omdat hij het zingen erg miste. En wij misten hem ook. Zijn humor, zijn stem, zijn gedichten, zoals hij dat voordroeg in 2017 (zie 2017 vervolg 2) en de aandacht die hij voor ons allemaal had. En ieder jaar kregen we in de Paasperiode een schitterend geschilderd ei, dat hij samen met een kleindochter beschilderd had.  

In coronatijd trok hij zich ook weer terug, maar we hielden contact via de telefoon en hij vertelde dat hij veel cd's afspeelde en zingend door het huis liep om zijn stem op peil te houden. Ook Ad en Mart gingen veelvuldig bij hem langs en Marieke was dagelijks in contact met hem. Zij zorgde zo goed voor hem. Dankjewel daarvoor. 

Tijdens een van pauzes van de koorrepetitie stond ik met hem te praten over zijn leven en opeens zei hij mij dat hij wilde dat we op zijn uitvaart zouden zingen en op mijn vraag 'wat dan?' zei hij spontaan 'Laudate Omnes Gentes' uit Taize en 'Ga met God' (waar hij de baspartij beter van kende dan de sopraanpartij). 

We zingen het hem graag toe: Laudates Omnes Gentes, Alle volken, loof de Heer. En Ga met God, want God is goed (zoals het op de rouwkaart staat). 

Laudate omnes gentes

Bep van Ginneken

Op 31 oktober 2021 overleed ons oud-koorlid Bep van Ginneken. Ze was lid van ons koor vanaf het begin in 2013. Ze zong de sterren van de hemel met haar mooie sopraanstem. Bep was een kunstzinnige vrouw maar ze had ook veel vragen en kritische opmerkingen over de liederen die we zongen. Maar bovenal genoot ze van het samen zingen. Tot het niet meer ging in 2016. Ze kreeg nierklachten en uiteindelijk een nieuwe nier. Toch bleef ze ons volgen en kwam in de kerk vaak naar ons luisteren. 

Uiteindelijk gaf de nier zoveel problemen en liep ze Corona op waardoor ze overleed.

We waren blij dat we op haar uitvaart mochten zingen en het koor deed dat met verve. 

Ga met God, Bep en Ubi caritas deus ibi est. Rust zacht. 

 

De dirigente/Elien

Toen in 2020 de Coronapandemie begon lag alles in een keer stil. Zo ook het schilderwerk van ons koorlid Aartjan van den Berg. Maar hij gaf de moed niet op en in april 2021 werd de eerste afspraak gemaakt met Elien om haar te gaan schilderen. Zij was nummer 69 van alle portretten die hij al gemaakt heeft.

Maar in welke hoedanigheid moest hij haar schilderen? Als Elien of als dirigente? We vonden een mooie tussenweg. Elien zat aan haar piano met Fur Elise van Ludwig van Beethoven op de achtergrond.

Vier sessies van 4 uur poseren volgden en het portret vorderde gestaag. Ieder detail moest kloppen en dat is soms millimeterwerk. In totaal heeft hij er meer dan 70 uren in gestopt. En het resultaat is er ook naar. Zelfs de partituur van Van Beethoven klopt! Fantastisch!

Ed Vlieger

Op 7 november 2020 overleed een van onze bassen, Ed Vlieger. 

Na een moeilijke periode in 2019 waarin hij kampte met hartproblemen knapte hij weer op. Hij genoot van fietsen in de zomer, maar kreeg ademhalingsproblemen. Hij bleek longkanker te hebben en was uitbehandeld. 

Ed was leraar van beroep en zoals de Engelsen zeggen: once a teacher is always a teacher. Dat was hij ook bij ons op het koor waar hij bijvoorbeeld ingreep als het 'kippenhok' weer eens te hard kakelde. Hij had gezag en straalde dat ook uit. Hij zat de vergaderingen van het koor voor en als hij zijn mening gaf over iets luisterde men goed. Of als de dirigente een fout maakte klonk er 'dat staat er niet'. 

Maar hij had ook een groot gevoel voor humor en kon leuke grappen maken. Bovenal kon hij goed zingen met zijn mooie bariton stem. En hij deed dat met passie. 

We zullen hem erg missen.

May he rest in peace. 

Aartjan schildert Kees

Aartjan van den Berg is naast dominee ook een fantastische portretschilder. Hij heeft Frans in 2018 geschilderd en nu was Kees aan de beurt. En aangezien Kees graag percussie speelt - en dat zijn leven lang al gedaan heeft - werd de trommel uit de kast getrokken. Het resultaat ziet u hiernaast. Geweldig!

Het wordt zo langzamerhand tijd dat Aartjan ons allemaal maar eens schildert🤪😉 

Superlid!

Op 1 november 2017 werd Kees de Jongh ingehuldigd als Superlid van ons koor. Kees tobt weliswaar al jaren met zijn gezondheid, maar dat weerhoudt hem er niet van om actief in het leven te staan. Zo heeft hij het complete archief van het koor opgezet en onderhoudt dat met grote precisie.

Hij werd met een mooi smoesje naar een 'speciale ledenvergadering' gelokt en dat lukte. Marlein  had een prachtige medaille voor hem gemaakt, Ad sprak ontroerende woorden van liefde en Frans had weer een onovertroffen lied voor hem geschreven. Elien maakte een perkamenten oorkonde. 

Kees was 'flabbergasted' zoals de Engelsen het zo mooi kunnen zeggen: helemaal overdonderd. 

Een ding is duidelijk: hij heeft het van harte verdiend! 

Frans schreef dit lied: 

Melodie: Een vaste burcht is onze God

 

Verhef uw stem voor Kees de Jongh, Zangers van Lek en Linge

Wij zingen hier met hart en ziel, hoor ons opwekkend zingen!

Wij missen Kees in ‘t koor, als krachtige tenor

Want Koosje en ook Ad, hebben het wel gehad

Zij moeten te hard zingen.

 

Kees is een tijd al niet geweest, hij ziet het niet zo zitten

Dat is beroerd en heel geen feest, wij kunnen er niet van pitten.

Nu hadden wij een plan, maar komt daar ook wat van?

Wij wilden Kees als ster, tenor die klinkt van ver

Van Avezaath tot Rijswijk.

 

Wij maken Kees op hoge toon, tot hoofd van de tenoren

Hij is bij ons een jaar op proef, verwent hij onze oren

Zingt hij met veel gevoel, dat scheelt een hele boel

Het koor leeft met hem op, staat binnenkort aan top

O, Kees, mochten we je horen!

 

En we genoten ook nog van de heerlijkheden die Marlein gemaakt had.