Repetitie

DE REPETITIE...

Hier zien jullie enkele foto's van een wekelijkse repetitie ochtend. We komen dan met zo'n twintigtal zangers en zangeressen bijeen in de consistorie van de St.Lambertuskerk in Kerk Avezaath o.l.v. onze dirigente Elien Lammers. De gekozen naam van het koor zegt al genoeg, de leden komen bijv. uit de Avezathen, Erichem, Zoelen, Tiel, Rijswijk, Erichem, Buren, Ravenswaaij, Beesd ... maarre ... er kunnen er nog meer bij ... als er personen zijn die zeggen bij het zien van de foto's, 'hé, dat lijkt me wel wat' ... kom rustig eens een keer luisteren, je hoeft helemaal geen professioneel zanger/-es te zijn, gewoon zingen leuk vinden is al genoeg. Alles gebeurt in een zeer ontspannen sfeer.

Gestart wordt, na het onvermijdelijke 'bakje koffie', waarbij het 'kippenhok' wagenwijd open gezet wordt, een ieder met de laatste nieuwtjes doorgeven, waarna Elien maar moet proberen om het lawaai te overstemmen om te beginnen met allerlei oefeningen om het lichaam wat soepel te maken. Speciaal de oefeningen van de mondspieren geven nogal eens een lacherig effect maar je merkt al heel snel dat e.e.a soms hoognodig is. Ook de ademhalingstechniek wordt niet overgeslagen en dit alles om het voort te brengen geluid zo goed mogelijk te laten klinken, maar bovenal staat het plezier in het zingen bij ons voorop.

De progressie binnen het koor zit er lekker in. Wat we twee jaar terug nog in de kast moesten laten liggen, zetten we nu in als studie. Ook de 'buitenlandse school' proberen we daarbij op te pakken/ Zo hebben we twee prachtige Engelse liederen in het repertoire t.w. 'Commune with me' van Kirk Dearman. Het is vertaald in het Nederlands onder de titel 'In de bovenzaal' en André van Vliet heeft er een arrangement bij geschreven. De z.g. Engelse koorschool is er prachtig in te horen. Daarnaast is er het 'Memorial Acclamations', een Paasacclamatie van de slechts 18-jarige Jack Richard Hodkinson ... werkelijk schitterend studiemateriaal. 

Ook het z.g. reciterend zingen wordt beoefend. In zo'n vocale vorm wordt in het algemeen het woordaccent gevolgd, de zangers/-ressen moeten dus zingen op een vertellende manier. In de repetitie wordt hard gewerkt aan o.a. 'Onze Vader in de hemel' (lied 369B NLB). We kennen dit uiteraard als een gebed maar het kan dus ook recitatief worden gezongen. Je moet dan zingen alsof je praat in de dagelijkse omgang en dan blijkt pas goed dat dit een moeilijk onderdeel is. Maar we hebben nog zo'n lied in studie, lied 51a uit het Nieuwe Liedboek, 'God, herschep mijn hart'.    

Op de foto's zie je o.a. de bas/bariton groep in diepe concentratie, idem met de sopranen, dirigente Elien, de alt-groep, een overzichtsfoto, de bas/bariton groep presenteert zich, de alt-groep, nog weer twee overzichts opnamen en twee van de vier bariton stemmen...

Nog nieuwsgieriger geworden..? ... we zullen je met open armen en warmte ontvangen ... !

Elien en Kees

 

.... we zien delen van het koor in zowel de diashow en opnamen met als start links boven de basgroep, slechts twee van de vier tenoren, twee opnamen van de sopranen, centraal staat de dirigente, rechts op de tweede rij de alt-stemmen ... en toen was het tijd voor koffie en overleg ...