Top2000kerkdienst in Buren, 29 december 2017

Op 29 december was het zover: de Top2000kerkdienst van 2017. Na maanden van voorbereiding, samen met dominees Leon de Borst en Everdien Hagen stroomde de Lambertuskerk vol met allerlei mensen, jong en oud. De band, bestaande - uit Jorrit Meulenbeek (toetsenbord en gitaar), Leon de Borst (basgitaar en zang), Bart van Kranenburg (percussie) en Eva Schoemaker (fluit en saxofoon) en de zangeressen Erna van Zetten en Annemieke van Soest-Karsijns - waren al maanden bezig met repeteren en het werd steeds beter. Er zijn heel wat uren in gestoken. 

Als thema hadden we dit jaar gekozen: Is dit alles? van Doe Maar. Kijkend en luisterend naar het/ons leven en wat er in Nederland en de wereld gebeurt, vonden we dit actueel genoeg om onszelf en anderen uit te dagen hierover na te denken. Wij leven in een van de rijkste landen van de wereld, hebben alles wat ons hartje begeert en toch..... wat maakt dat we niet tevreden en/of gelukkig zijn? Is dit dan alles? 

Tijdens het consistoriegebed las ouderling Gerard Verhulst een mooi gedicht voor. Hier enkele citaten:

TOP2000songs die mooi klinken

Herinneringen waarover wordt gepraat

Herkenbare momenten die bezinken

Meezingen, zó de moeite waard.

Onze stem galmt door de kerk

Zorgen worden even vergeten

Songs doen in ons hun werk

Is voldoening daarin te meten?

Deze laatste dagen en nachten

Van een jaar gevuld met veel geluid

Horen we daarin hemelse krachten?

God brengt kriebels op mijn huid.

 

 Na het welkom door voorgangster Everdien Hagen zongen we allemaal als binnenkomer 'Help', van de The Beatles. Een gouwe ouwe die iedereen kent en zo mooi past bij het thema. Help, I need somebody! Wie niet?

We begroetten elkaar en zongen 'De Bestemming' van Marco Borsato. De tekst daarvan sluit mooi aan bij het thema: 'Waarom wij bestaan, waarom wij worden geboren en straks weer gaan. Laat me zien waarvoor ik leef, laat me voelen wat ik geef, een moment zodat ik weet dat alles niet voor niets is geweest'. 

Na het aansteken van de 7 Streekgemeente kaarsen en waarin we probeerden licht te vinden in grote levensvragen zongen we 'Hou vol, hou vast' van Blof. 'Er is altijd nog m'n arm die om je past, en altijd nog m'n schouder die je recht houdt, al is het maar voor even'. 

Everdien maakt de overgang naar het thema door de vraastelling 'Is dit alles?' te verduidelijken. We hebben alles en toch...niet gelukkig, toch een gemis? Wat dan, hoe dan en wat is dat gemis?

Om dit nog eens duidelijk te verwoorden zongen we 'Money, money' van ABBA. 

De lezing was uit Mattheus 19: 16 -30, het verhaal van de rijke man die bij Jezus komt, alles heeft en toch de vraag aan Jezus stelt: 'Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen?' Jezus zei tegen hem: 'Waarom vraag je mij wat goed is? Alleen God is goed en als je eeuwig wilt leven houd je dan aan Gods regels......' We zongen het themalied: 'Is dit alles?'

Alle aanwezigen hadden bij binnenkomst twee kaartjes gekregen, een om op te schrijven wat ze weg willen doen (materieel of immaterieel) en wat hen 'rijk' maakt. Er stonden twee schalen waarop men de beschreven kaartjes kon leggen. Intussen speelde en zong de band 'Fix You' van Coldplay. 'Lights will guide you home, and ignite your bones, and I wil try to fix you.'

 Na de gebeden en het Onze Vader in gewone taal zongen we allemaal 'God only knows' van The Beach Boys. 

 Elien bedankte alle mensen en sponsors die een bijdrage hadden geleverd aan deze viering en nodigde iedereen uit bij de koffie en thee. En om de heerlijke oliebollen te proeven. Daarna keken we naar het filmpje van het project WhyNot dat kinderen met een beperking in Kenia een kans geeft (http://www.whynotkenya.org/nl/). De opbrengst van de collecte was groots. Intussen zong Leon de Borst het mooie lied van Herman van Veen: 'Suzanne'. 

 We kregen de zegen mee en zongen uit volle borst allemaal het slotlied: 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy.  

Een viering waarvan ik kriebels op mijn huid kreeg.

Elien

Met - in het bijzonder - heel veel dank aan Kornel, Theo en Twan voor de geluidstechniek en de filmopname. En Agnita en Jeannette voor hun crowdfunding hulp. En Marlein, Ina, Japke voor de koffie. En bovenal Marjo voor al haar hulp.  

 

 

 

 

Help, The Beatles

De band tijdens de generale repetitie

Hou vol, hou vast van Blof

Annemiek van Soest en Erna van Zetten tijdens de viering.

De 7 Streekgemeente kaarsen

Money, money (repetitie 9 december 2017)

Fix You van Coldplay

Suzanne, gezongen door Leon de Borst

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder