Kerstavond in de Lambertuskerkin Kerk-Avezaath

'Ik zorg voor jou' was dit jaar het thema van de kerstnachtdienst in Kerk-Avezaath. Na vele bekende kerstliederen zongen we ook het aloude 'Go tell it on the mountain' (lied 484 NLB) en het is altijd leuk om de aanwezigen te laten swingen in een viering. Men zong het in ieder geval enthousiast mee. 

Ieder jaar krijgt het koor een kerstcadeautje en dit jaar hadden Marlein en Japke zich uitgesloofd op op tijd 32 koorpoppetjes te maken van .... wc rolletjes. Zo knap en kunstig gemaakt. Petje ....nou ja, hoedje af, dames! De opbrengst was voor het Afrikaanse Pemama project van Jorrit en Marlein waar zij scholen, kinderen en vrouwen mee ondersteunen. 

Het thema 'Ik zorg voor jou' kreeg zo een fraaie inclusiviteit. 

Na de kerstavondviering kreeg het koor even rust. In 2019 gaan we gezellig weer verder. 

Ouderen kerst 2018 in Kerk-Avezaath

Twee dagen na Gaudete zongen we in de viering van de Ouderenkerstdienst in Kerk-Avezaath in het Dorpshuis De Avezathen. Een gezellige bijeenkomst in het kader van kerst. We mochten de elektrische piano van Joke van der Ban gebruiken en het koor zong de sterren van de hemel in de viering en - na afloop - bij de afsluiting. En we werden nog op een heerlijke maaltijd getrakteerd. Dankjewel, Leonie Schimmel, Everdien, Henny en al die vrijwillgsters - voor al jullie goede zorgen. 

Er werden allemaal mooie kerstgedachtenkaartjes getrokken en uitgedeeld die voor veel inspiratie zorgden, zodat er mooie ervaringen gedeeld werden en gesprekken ontstonden. Wat een klein kaartje allemaal teweeg kan brengen.  

Na afloop van de maaltijd zongen wij nog vier liederen en we sloten af met een prachtig gezongen - en door iedereen meegezongen - We wish you a Merry Christmas. 

Op naar kerstavond in de Lambertuskerk in Kerk-Avezaath. 

Zondag Gaudete, 16 december 2018

In 2018 vierden we zondag Gaudete in Zorgcentrum De Oranjehof in Buren. Everdien Hagen ging voor en verraste ons met van alles. Zo had zij een draak meegenomen en gebruikte die in haar preek. De preek ging over de visioenen die aan Johannes gegeven zijn (en in Openbaringen 12 vermeld staan). De mensen hadden het zwaar en werden vervolgd door de machthebbers van Rome. Waar is God? Hoe zit het nou met die macht van Christus? We zien er niets van op aarde! Ook actueel vandaag. In de wereld worden christenen vervolgd en overvallen. Maar ook hier in Nederland worden we als christenen een minderheid, weliswaar niet vervolgd en opgejaagd, maar wel bedreigd. De kerken lopen leeg, het geloof verdwijnt. En dat doet pijn. 

En dan heeft Johannes visioenen en wat hij ziet is de omgekeerde wereld. Hij ziet de hemel waar de strijd gestreden is en beslist is! De overwinning is aan Christus en de engel Michael. Terwijl de draak denkt dat hij God is. Op aarde lijken de mensen met hun machtsmiddelen de baas, maar het zijn maar kleine jongens die voor een bepaalde tijd de baas zijn. In de hemel is de orde al duidelijk: Christus, het lam, de onvoorwaardelijke liefde, dat is uiteindelijk de echte macht in de hemel en op aarde. 

We worden door Openbaringen uitgenodigd om met andere ogen naar de wereld te kijken. De strijd op aarde - die in de hemel allang een overwinning is - maakt ons kampioenen. 

Aan het eind van de preek zong Everdien luidkeels 'We are the champions' van Queen, geinspireerd als zij was door de film Bohemian Rhapsody. Of zoals het in dat lied gezongen wordt: 'we zijn allemaal losers, verliezers, ook ons leven zal het verliezen van de dood, maar wij zijn kampioenen, omdat de onvoorwaardelijke liefde van God overwonnen heeft en zal overwinnen'. 

Dat gaf een hoop moed om verder te gaan. 

De liturgische kleur van zondag Gaudete is roze en in de Oranjehof was - naast de roze sjaals van de koorleden - ook het varkentje in de juiste kleur. Toeval bestaat niet, toch? 

 

 

Liedje voor Frans